DolceVito

Jak tworzymy
wyjątkowe lody?

Prosto z farmy

Proces produkcji naszych doskonałych lodów zaczyna się – naturalnie, od krowy! Pełnowartościowe mleko i świeża śmietana to podstawa i gwarancja najwyższej jakości produktów mlecznych. Te surowce pozyskujemy niezmienne od lat, od sprawdzonych lokalnych producentów.

Lodowa mikstura

Stworzenie lodowej mieszanki o wlaściwie zbalansowanych proporcjach, to jeden z najważniejszych etapów w procesie produkcji. Starannie miksujemy swieże mleko, śmietanę, cukier, mleko w proszku, kakao oraz naturalne stabilizatory, aby uzyskać doskonałą lodową miksturę.

Pasteryzacja i homogenizacja

Gotową lodową mieszankę podgrzewamy do temperatury 85°C przez minimum 15 sekund, aby zneutralizować ewentualne bakterie. Następnie wciąż gorąca mikstura przenoszona jest do homogenizatora, w którym cząsteczki tłuszczu w śmietanie są jeszcze bardziej rozdrabniane i napowietrzane po to, aby lody uzyskały idealną kremową konsystencję.

Dojrzewanie

Po przejściu przez homogenizator, lodowa mikstura schładzana jest do temperatury 4°C i umieszczana w mieszalnikach. W ten sposób mieszanka dojrzewa aż przez 12 godzin, a wszystkie składniki jeszcze dokładniej się łączą. To bardzo ważny etap, w którym czas gra istotną rolę,

dlatego pilnujemy, aby ten proces nie był przyspieszany.

Tak rodzi się smak

Wyjątkowy, niebiański smak to sekret lodów Dolce Vito i sztuka sama w sobie. Każdy niepowtarzalny walor to sprawdzone techniki i starannie dobrane, pełnowartościowe składniki: owoce, orzechy, belgijska czekolada – co tylko zamarzy się Marice – naszej niezastąpionej ekspertce smaku!

Zamrażanie

Gdy smak zostanie stworzony, lodowa mieszanka wędruje do freezera. Wiadomo – pyszne lody muszą być zimne! W ten sposób otrzymujemy idealnie zmrożony lodowy produkt, który po wyjęciu z maszyny utrzymuje temperaturę ok. -6°C.

Warygowanie

Zastanawialiście się, skąd biorą się w lodach te wszystkie ulubione dodatki? Kremowy karmel, gęsta czekolada lub orzeźwiające owocowe musy? Otóż lody po wyjęciu z freezera są warygowane, a więc wzbogacane tym wszystkim, co podkreśla ich smak i co lubimy najbardziej.

Jakość przede wszystkim

Nasz doświadczony produkcyjny zespół z uporem maniaka testuje gotowe lody (praca marzeń, prawda?), upewniając się, że są zgodne z przyjętymi restrykcyjnymi standardami doskonałości. Tutaj wszystkie kciuki muszą być zawsze w górze!

Szok! Takie pyszne

Zanim gotowe i zatwierdzone lody trafią do lodówek, umieszczone są w ‚szokówkach’. Ekstremalnie niska temperatura (nawet do -40°C) w połączeniu z cyrkulacją lodowatego powietrza pomagają zachować doskonałą jakość i znakomitą kremową konsystencję podczas dalszego przechowywania.

Nasze lody jadą do Ciebie!

Na koniec zgrzewamy folię zabezpieczajacą, aby zapewnić wyjątkową świeżość, a gotowe lodowe kubki umieszczane są w opakowaniach zbiorczych. TADAM! Przepyszne, ulubione lody pędzą do lodziarni Dolce Vito, okolicznych sklepów i znajomych kawiarni. Bon appetit!