
Gdy widzimy ten znajomy, zachęcający napis od razu wiemy, że je chcemy! Pyszne, orzeźwiające, w sam raz na letnią, upalną pogodę. I nic dziwnego – kojarzymy je przecież nie tylko z pożądaną ochłodą, ale i z wyjątkowo ulubionym, słodkim deserem. Odkryjmy zatem sekret ich kuszącej natury.
Słodkie pyszności
Od natury zacząć należy – tylko świeże, naturalnie przyrządzone lody smakować będą najbardziej! A to już zasługa starannie dobranych i pełnowartościowych składników. W gęstych lodach kremowych, wytwarzanych na wzór słynnych włoskich Gelato, będą to przede wszystkim świeże mleko i świeża śmietana oraz wybrane dodatki, określające ulubiony smak: w lodach orzechowych to pistacje lub fistaszki, w czekoladowych – kakao i belgijska czekolada, a w truskawkowych – sezonowe, słoneczne truskawki. Kombinacji jest tu bez liku, dlatego lody uwielbiają niemal wszyscy. A jeśli to owoce lubimy najbardziej i niekoniecznie w połączeniu z mlekiem, wybrać możemy przepyszne soczyste sorbety, prawie zawsze wegańskie, na bazie wody, o smaku jabłek, cytryn lub mango. I rzecz jasna – w kruchym waflu lub w kubku!
Bo liczy się jakość
Skład lodów decyduje o ich właściwej konsystencji oraz doskonałym smaku, po który tak chętnie wracają nasi stali klienci – zaznacza Marcin Sztandera, właściciel znanej w regionie kujawsko- pomorskim, rodzinnej sieci lodziarni Dolce Vito. Kosztując ich, od razu powinniśmy wyczuwać i kojarzyć wybrane walory smakowe, uwalniane stopniowo ze zwartej, kremowej formy, bez zbędnych i nieprzyjemnych sztuczności. To natomiast osiągniemy wyłącznie poprzez dopracowaną recepturę i bez kompromisów w jakości.