Czy od lodów można przytyć?
To pytanie zadaje sobie niemal każdy, kto dba o swoje zdrowie, a jednocześnie jest niepoprawnym łasuchem. Słodycze poprawiają nam humor i sprawiają przyjemność, sięgamy po nie na przykład do kawy lub też na zasłużony deser. Kluczem będzie tutaj racjonalny umiar, bo co za wiele, to zazwyczaj przesada.
Na zdrowie!
Lody spożywane w mniejszych ilościach mogą się za to okazać znakomitą, wartościową przekąską, bogatą w wapń (100 g smakowitych lodów to aż 12-150 mg wapnia i niemal 16% naszego codziennego zapotrzebowania!), magnez, fosfor lub potas. Należy także pamiętać, że służyć nam będą przede wszystkim wysokowartościowe i naturalne składniki – świeże mleko, naturalna śmietana, prawdziwe, soczyste owoce z mnóstwem niezbędnych witamin, bakalie, orzechy i własne, przyrządzane polewy.
Nieporównywalnie lepsze lody to te, do produkcji których nie używa się sztucznych półproduktów, ulepszaczy i konserwantów. Ważne też, aby gotowy produkt przechowywany były wyłącznie w optymalnych warunkach, dla zachowania wymaganej świeżości i fantastycznego smaku.