DolceVito

Z czym to się je?
Ile trzeba lizać, aby zjeść kulkę lodów? Co przyrządzał na deser pilot wojskowego myśliwca i który smak był najpierw – czekolada czy wanilia? Oto pucharek lodowych ciekawostek:
  1. Mimo iż pierwsze ślady pysznych lodowych deserów (np. z górskiego śniegu!) pochodzą ze starożytnych Chin oraz Rzymu, lody, jakie znamy, powstały we Włoszech.
  2. Rzymski Cesarz Nero upodobał sobie szczególnie orzeźwiający sorbet z cytryn, z dodatkiem rozgniecionych malin i wody różanej.
  3. Najwięcej lodów je się w Nowej Zelandii. Zaraz potem – w Stanach, a w Europie wbrew pozorom nie we Włoszech, a w Finlandii, Szwecji i Norwegii.
  4. Najdziwniejsze smaki lodów? Hot-dog, ogórkowe z wasabi i pieczony czosnek.
  5. Najwyższy lodowy rożek mierzył ponad 3 metry.
  6. Potrzeba około 50 liźnięć, aby zjeść średniej wielkości gałkę lodów.
  7. Najbardziej popularnym dodatkiem do lodów jest syrop czekoladowy.
  8. Podczas II Wojny Światowej amerykańscy piloci myśliwców podwieszali pod swoimi skrzydłami puszki z mlekiem i kakao. Dzięki paru udogodnieniom i niskiej temperaturze przy wysokich lotach ,w puszkach tworzyły się znakomite lody.
  9. Lodowy ból głowy (tzn. brain freeze) występuje, gdy lody dotkną podniebienia.
  10. Lody wcale nie są zmrożone – optymalna temperatura podania oscyluje między 6-10°.
  11. 1 na 10 osób po spożyciu ulubionych lodów wylizuje pucharek.
  12. Była premier Wielkiej Brytanii Margaret Tatcher była jednym z wynalazców, którzy stworzyli lody z automatu.
  13. Najpopularniejszym smakiem lodów jest wanilia. Czekolada była jednak pierwsza, bo niemal 50 lat wcześniej.
  14. W wenezuelskiej lodziarni Coromoto znajdziemy aż 860 różnych smaków lodów
  15. NASA potwierdza, że lody to jedna z trzech potraw, za którymi najbardziej tęsknią astronauci.
Previous
Next

Jak widać lody to nie tylko słodka historia, ale też mnóstwo świeżych i nierzadko szalonych pomysłów. Poza tym – wiadomo, są pyszne! I dlatego kochamy tak je kochamy.

CHODŹ

NA LODY!