Ile trzeba lizać, aby zjeść kulkę lodów? Co przyrządzał na deser pilot wojskowego myśliwca i który smak był najpierw – czekolada czy wanilia? Oto pucharek lodowych ciekawostek:
Mimo iż pierwsze ślady pysznych lodowych deserów (np. z górskiego śniegu!) pochodzą ze starożytnych Chin oraz Rzymu, lody, jakie znamy, powstały we Włoszech.
Rzymski Cesarz Nero upodobał sobie szczególnie orzeźwiający sorbet z cytryn, z dodatkiem rozgniecionych malin i wody różanej.
Najwięcej lodów je się w Nowej Zelandii. Zaraz potem – w Stanach, a w Europie wbrew pozorom nie we Włoszech, a w Finlandii, Szwecji i Norwegii.
Najdziwniejsze smaki lodów? Hot-dog, ogórkowe z wasabi i pieczony czosnek.
Najwyższy lodowy rożek mierzył ponad 3 metry.
Potrzeba około 50 liźnięć, aby zjeść średniej wielkości gałkę lodów.
Najbardziej popularnym dodatkiem do lodów jest syrop czekoladowy.
Podczas II Wojny Światowej amerykańscy piloci myśliwców podwieszali pod swoimi skrzydłami puszki z mlekiem i kakao. Dzięki paru udogodnieniom i niskiej temperaturze przy wysokich lotach ,w puszkach tworzyły się znakomite lody.
Lodowy ból głowy (tzn. brain freeze) występuje, gdy lody dotkną podniebienia.
Lody wcale nie są zmrożone – optymalna temperatura podania oscyluje między 6-10°.
1 na 10 osób po spożyciu ulubionych lodów wylizuje pucharek.
Była premier Wielkiej Brytanii Margaret Tatcher była jednym z wynalazców, którzy stworzyli lody z automatu.
Najpopularniejszym smakiem lodów jest wanilia. Czekolada była jednak pierwsza, bo niemal 50 lat wcześniej.
W wenezuelskiej lodziarni Coromoto znajdziemy aż 860 różnych smaków lodów
NASA potwierdza, że lody to jedna z trzech potraw, za którymi najbardziej tęsknią astronauci.
Previous
Next
Jak widać lody to nie tylko słodka historia, ale też mnóstwo świeżych i nierzadko szalonych pomysłów. Poza tym – wiadomo, są pyszne! I dlatego kochamy tak je kochamy.